30 maj 2018 – Äntligen BUS1-premiär!

Så var dagen D äntligen här, med ett äkta Bus1-väder, det vill säga soligt och uppehåll, så sken fordon och människor ikapp. Parkeringen fylldes på och kön ringlade sig allt längre till grillkiosken och det nya försäljningsstället under det lilla taket. Grillröken låg lika tät som efter en dieselmerca från 80-talet men hastigheten på grillmästarna var betydligt högre och lukten betydligt angenämare. Dock var detta bara en föraning om vad som skulle ryka mest denna kväll.

Så var det dags att släppa på fordonen på banan, dessa var uppdelade i olika grupper beroende på vilken typ och kategori man tillhörde. Vi såg MC, banbilar och driftingekipage turas om att nöta på asfalten så den nästan veckade sig. Vi fick se både nya och välkända ansikten svettas under hjälmarna denna afton, som till exempel Jonas Ericsson, ZIP Tuning, som förtjänstfullt lät sitt franska årgångsvin lufta sig ordentligt . Det är inte en allt för vanlig syn här uppe i Norrland att se en Renault Megane RS Cup piskas runt på en bana. En härlig dos med 250hk från fabrik men man kan väl tänka sig att några ponnysar har käkat kraftfoder den sista tiden då den går oförskämt bra.

Vi hade även besök av ett flertal Mazda miator av olika årgångar som åt upp kurvorna med hull och hår, man kan ju undra om dom behöver släppa på gasen en enda gång på ett varv, dom är inte dom motorstarkaste men i förhållande till den lätta vikten så går dom riktigt bra på bana. Vi hoppas på att dom kommer tillbaka ännu manstarkare och som miataklubb framöver.

Även en kändis bland 2-hjulingarna kom förbi nämligen Marcus Edholm som gled majestätiskt förbi muren på bakslangen med sin nu mera kända mohikanhjälm, kanske man får se honom med samma frisyr utan hjälm också i framtiden, vem vet? Hur som haver är det roligt att se att honom återvända även denna säsong med sin MC.

På finfordonssparkering så ställdes det upp en hel rad med mer eller mindre antika mopeder som gav oss vibbar från fornstora dagar när man jackade kolvar, drevade o lät 50 cc ( läs70cc) cylindrarna varva så nållagren skrek i vild förtvivlan. Peter Bergman kom med en nylackad flakmoped som enhälligt fick pris som schysstaste lacken…bra jobbat där Peter. Dessa klenoder togs dit av moppeklubben Hernö Börners, det tackar vi för och hoppas på återseende i sommar.

Och sen var det som sagt det här med vem eller vad som gav mest rök den här kvällen, troligtvis låg grillmästarbusarna sömnlösa denna natt efter att bara ha blivit tvåa. En vettvilling från dom jämtländska skogarna kom ner och visade vart rökskåpet ska stå, fyra nollor i grillen men absolut inte en femte bakom ratten gjorde processen kort. Björn Lersäter heter han, inte okänd vid det här laget då han i flera säsonger förgyllt evenemanget med sin närvaro och många gånger tillsammans med flera andra audivänner från samma landskap. Med ca 950hk under huven gjorde han inte bara ett varv per varv utan gjorde även en extra ballerinapiruett framför en jublande publik, det gillar vi.

Men han var inte ensam om att ha dåligt med fäste, Herman med sin ”något” modifierade BMW e36:a kom på besök och förärade oss med några galna bredsladdsvarv , några som såg ut vara tandemdrifting med kvällens bus1-pokalvinnare John Martinsson som körde japansk riskokare i form av en blå Nissan s14. Tack Herman för ett gott samarbete och grattis John till pokalen.

Några medåkares underkläder fick bekänna färg när dom togs på några rundor runt driftingslingan, kan ana att det var en speciell upplevelse att åka sidledes utan att själv sitta vid ratten.

Kvällen började ta slut och dimman som legat tätare än slaget vid Lutzen började att skingra sig och man kunde ana att värmen började ge med sig, då var det dags att summera premiären. Tack till alla förare, publik, funktionärer, brandmän, ambulansförare, sponsorer och inte minst sagt vädret. Utan er så skulle vi inte kunna köra det här eventet och vi hoppas på ett fortsatt gott samarbete, på återseende nästa Onsdag på Bus1.

Fotografer till ovan bilder;
Christer Hägglund
Bo Ulander
Erika Näsberg – Aliva Photography
Roger Modigh – Brawehearts photography
Robert Strandberg – Shootstuff.se
Christof Rundqvist – Crndqvist Photography

Text:
Mattias Norberg