13 juni 2018 – En rykande het Bus1-kväll!

Vilken kväll! Nästan så man skulle kunna säga att vi hade i alla fall tur med vädret.
Vädret var väl i och för sig inte strålande sol och klarblå himmel. Det var mer svensk sommar – småblåst, moln och endast enstaka solgnutta. Men värme! Ja si de hade vi ändå. Kanske lite VÄL mycket värme med rent ut sagt.

Spanar efter bilar och hojar kanske?

Vi börjar från början med ”vilken kväll” – Det hela startar med att vår räddningsfyrhjuling är försenad ner, vilket gör att vi inte får släppa ut några fordon på banan innan allt är på plats. I väntan på det så var planen att spela lite musik och vara allmänt glada, meeeen tji fick vi! Rätt jäkla plötsligt tystnade musiken, utan att vi ens hade spelat Tomas Ledins gamla dänga. Men aja, jäsiken, en propp har gått. Operation ”öppna proppskåp utan rätt nyckel” inleds, vilket inte var den lättaste
operationen inte. Efter några dåliga framgångsförsök så får vi tag i en nyckel inne i Härnösand och det hurtar iväg en bil för att hämta den. Under tiden tappar vi mer el på andra håll, så vi går ner till ställverket och slår av huvudströmmen i väntan på nyckeln med stort N. Sedan så, ny fas på plats och vi förväntar oss att allt ska funka galant när vi sedan knackar igång strömmen, men inget händer, Vi kliar oss i skallen en minut innan ”värmeböljan” kommer och det vrålas i walkie talkien; ”STÄÄÄÄNG AV STRÖÖÖÖÖMMEN” Vi hade minsann fått oss en mysig kabelbrand!

Det är inte riktigt så här det SKA se ut

Well well, det var ju bara att köra på utan musik, speaker och kaffebryggare. Vi fick gå runt och leka högtalare och berätta för folk vad som händer. I vilket fall så hade vi vid det här laget fått räddningsfordonet på plats och vi kunde åtminstone släppa ut
dagens första fordon på banan, och det var motorcyklarna som hade fått äran att starta denna dag!

Foto: Bo Ulander

Under tiden körningarna kommer igång och flyter på så har vi en elektriker som pysslar och kopplar och snart så hade vi både ström till speakertornet och kaffebryggarn. Frågan är vad vi hade saknat mest om inget funkat under hela kvällen – den där värmande koppen kaffe efter solens nedgång eller Kenneths hesa sprakande stämma. Vi låter var och en göra sitt eget val där…

Vår eminente speaker, Kenneth

Under tystnaden och lugnet på själva banan så kunde besökarna beskåda våra utställare extra noga i alla fall. Orange Bullit Racing, med sin Audi V8-matade 240 kom och ställde ut bilen. Dom har ju fortfarande lite vajsing så bilen var inte riktigt redo för bana denna onsdag, men förhoppningsvis nästa onsdag!

Bredvid det gänget hade Kenneth Lunneborg smugit fram och ställt ut sin dragster till beskådning, och även till publikens jubel, gjorde en uppstart. Vi undvek att göra en decibelmätning exakt just då kan vi säga, haha.

Foto: Henrik Larsson

Gäster denna kväll var även Timrå Trial. Dom gjorde i ordning en liten bana för uppvisning och hade dessutom plockat med sig två mindre hojar för att alla barn skulle få prova på! Mycket trevligt besök, och vi hoppas dom gärna återkommer till oss i sommar.

Timrå Trialklubb
Timrå Trialklubb

Ett tack riktar vi även till P.Ohlsson Motorsport som tar m ed sig produkter från Mothers till försäljning, han kommer att vara med de flesta onsdagar i sommar.

Kvällen i övrigt på banan hade mest fokus på banbilar och motorcyklar. Mest eftersom de flesta driftingbilar hade börja styrt kosan mot södern och Gatebil. Dock hade en tapper riddare, eller vi menar – en tapper driftare valt att komma till oss istället! Simon Andersson med sin knallorangea 240!

Foto: Bo Ulander

Men apropå hojåkning: Iår har vi ju samarbete med NRS, Norra Roadracing Sällskapet. Viket betyder att vi har utbildade instruktörer på plats varje onsdag. De vill säga ett perfekt läge för dej som funderat på de där med att prova sin hoj på bana. Här har man världens chans att komma och få bra hjälp, tips råd och input av dessa grabbar! Hur kung är inte det!!! Björn med vänner tar oerhört gärna emot både er och era funderingar och frågor!

Banbilarna då! Givetvis var en av våra stammisar på plats – Lennart Brandström i sin lilla röda Opel GT. Lennart har ju haft en del otur med bilen, allt från att trilla av domkraften i depån till bromsar som aldrig ville sluta krångla, men nu så verkar ju bilen lira riktigt bra! Ett problem han även haft med bilen är ju att den är så låg. Exempelvis så får han ju backa in i depån för att inte slita bort halva spoilern fram.
Detta har han dock löst med att montera in hydrauliska lyftare, smidigt värre med att bara trycka på en knapp när man behöver en högre bil. Och efter en två tre varv på banan så upptäcker Lennart att den inte håller trycket som den ska och sjunker ihop. Så han rullar in i depån för att kika på saken. I samråd med sonen så tänker dom bara att vi höjer bilen lite, sagt och gjort och Lennart trycker på knappen.

Foto: Bo Ulander

MEN, vi som håller på med bilar vet ju att det finns ju inget som heter ”bara” i bilvärlden, och så även samma lika här. PLÖTSLIGT börjar det att ryka under motorhuven, vilket en av våra funktionärer snabbt ser och börjar springa med brandsläckare mot bilen. Under tiden öppnas ett stycke motorhuv och vad finner vi under ett stycke motorhuv – jo eldsflammor! Och vad gör man med massa eldflammor – jo man släcker. Sjukt snabb på plats och släcker branden är den funktionär som snappade upp röken redan där direkt från början!

Backupen kommer snabbt efter, våra räddningsmän på fyrhjulingen som lånas ut till oss av Dahlboms Motor i Älandsbro varje onsdag. Otroligt snällt av dom och en otrolig tillgång för oss! Vid en inspektion och lite tvätt sedan så visar det sig att det baske me inte var långt ifrån, alltså frågan om max ett par minuter att bilen hade minst varit en kabelhärva mindre, kanske ännu mer skador om det inte varit för denna blixtsnabba funktionär, så kvällens hjälte – Vilgot Svedlund! EN APPLÅD TILL GRABBEN!!!

Foto: Jenny Lindström

Senare under kvällen kommer Lennart upp till oss i tornet och tackar innerligt för den insats som gjordes på bilen. Han erkänner att hjärtat dunkade riktigt hårt när han trodde han skulle förlora sin ögonsten! Ja det är ju funktionärerna du ska tacka säger vi. Ja de ska jag absolut göra med säger han och fortsätter
– Därmed skänker jag en rejäl summa pengar till kvällens funktionärer som dom ska få göra nåt riktigt gott för och ha roligt, det är dom verkligen värda! Vi står med gapande munnar och bara häpnas! Vilken uppskattning, vilken givmildhet! Wow
liksom! Vilgot utlovas även en medåkning bara bilen är fixad efter branden!

Vi passar ju på att inflika här att vi är ju stolta över våra funktionärer minsann!

Vad händer ute på banan då, joo Simon tar några varv med 240n, det glider på fint men snart så tycker han sig höra nåt missljud och han smyger tillbaka in i depån, tack och jäkla lov visa de sej att vara ett falsklarm! Skönt, hur ofta är det rök utan eld liksom, det fick vi ju nyss erfara i depån så att säga.

Allt flyter på fin i övrigt på banan hela kvällen, ända tills de börja lacka mot slutet, då springer de lite läck på Audi 80n och det blir en liten sanering av glykol. Ingen större sanering, utan en fort avklarad. Tack vare Nordins i Härnösand så har vi ju tillgång till soptraktor som framförs av eminente förarn Benjamin, som snabbt är ute på plats för att sopa bort resterna. Men pang tjoff bom, såååklart att det skulle gå en hydraulslang på den då, så då blev den där lilla saneringen plötsligt stor, trist nog. Så
det var bara att stänga banan för kvällen för de där skulle ta ett tag. Så det blev en tokig kväll på alla vis, men definitivt en kväll att minnas i alla fall, det är ju säkert det!
När i princip allt gick på tok typ. Men allt ordnade sig i slutänden och det är ju de viktigaste, vi fick fortsätta lyssna på Kenneths ljuvliga (?) stämma och den där värmande kaffekoppen var säkrad!

Slutet nått och de mesta gott i alla fall, så avslutar vi med att berätta vem som blev kvällens Buse! Det blev Fredrik Bergkvists fräna inte helt original Saferoad-strajpade Bubbla! Med denna räser skall han rulla ner till Streetweek snart med och starta! Och är man nyfiken på den så kom upp på nästa bus i midsommarveckan, den 18 juni, då kommer den tillsammans med Twin Peak Boxers att besöka oss!

Foto: Bo Ulander

Tyvärr har vi ingen att utnämna till veckans tema-vinnare, ”Skitigaste Bilen” – jössenam vad alla kommer i putsade bilar DÅ! Skämmes på er! 😉 Lova oss att komma i skitiga bilar nästa onsdag så vi kan se till att få lämna ut en utmärkelse då istället då! Kommande onsdags tema är coolaste 2-hjulingen, så lämna alla 4-hjuliga bilar hemma minsann, såvida ni inte har en skitig bil förstås!! (Eller om ni prompt behöver en bil för att transportera er till oss – då är det också okej med 4-hjuliga fordon). (Eller om ni ska köra ert 4-hjuliga fordon på banan. Det är också okej!)

Vi ses nästa vecka!