20 juni 2018 – Skalbaggar och Albatrosser!

Vad har hänt tänker du, har Bus1 blivit en djurpark….?

Näe, inte riktigt så långt har vi gått. Vi hade däremot glädjen att få besök av MC-gänget Albatross, Sundsvalls egna VW-dyrkare Twin Peak Boxers samt Örnsköldsviks Bugfans. Detta medförde att antalet djur drastiskt ökade på anläggningen.

Foto: Roger Modigh
Foto: Roger Modigh

Vädrets makter var med oss! Vi hade även med oss några tappra snesladdare som inte valde Mantorp och Gatebil som gick av stapeln helgen innan, som kom och slirade bort lite gummi och bildade rökridåer värdigt ett kinesiskt nyårsfirande.

Foto: Robert Strandberg

Där hade vi en efterlängtat comeback med Jim Nordquist, som rattar en Nissan S14 med en Toyota 1,5 JZ puffra på 570hk . Sägas bör, att ”riskokarn” är något anpassad för ändamålet, det vill säga – den har INTE original styrvinklar som kanske några har lagt märke till. För den oinvigde så tror man att något har gått sönder, men allt är där för att man ska kunna köra så brett som möjligt och ändå ha full kontroll. Toyota, modell Supra, har även fått bidraget med en förstärkt växellåda som verkar hålla i vått och torrt. Vi önskar Jim STORT lycka till inför den fortsatta satsningen!

Foto: Roger Modigh

Även ett annat nu mera välkänt team, Orange Bullit Racing, var här och testade greppet. Det summerades med att det var obefintligt, precis som sig bör. Volvons stall består nämligen av 8 burkar ystra Audi-pållar som inte kommer nöja sig med något mindre än 100% däcksrök. Ses framöver killar!!

Foto: Bo Ulander

Vi tackar även de andra driftarna som kom och gav allt!! Väl mött igen.

Foto: Bo Ulander
Foto: Bo Ulander

VW-klubbarna gled in med olika varianter av det tyska folkmärket, det var allt från den klassiska bubblan/beetlen till den så på 60- och 70-talet populära folkabussen som så lätt förknippas med hippies och festivaler, men även för oss som kom ihåg, Televerket.

Foto: Bo Ulander
Foto: Vincent Berglund

Det fanns en tid då dessa gamla folkbilar inte var mer värd en 1 Östtysk Mark på den svenska marknaden men tjimtjolaboom så är dom superheta, så har du rätt objekt stående så kan du ha pensionen säkra! Så ut och kolla ladorna och skogsdungarna, för hittar du en med till exempel delad bakruta så renovera den eller hitta rätt köpare så kan du köpa rätt mycket smågodis för dom slantarna. Mattias Larssons VW typ 3 1600 Fastback aka ”Rutan” är en modell som man sannerligen inte ser varje dag, mycket trevligt, eller som tysken sa när han klev in på nudistbadet; Sehr schön.

Detta har Twin Peak Boxers och Öviks Bugfans noterat och renoverar och sköter dessa klenoder med allt vad det innebär, vilket syns på objekten. Superkul att se att dom lever vidare. Stort tack för besöket och välkommen åter fläktfolket! 

(Bild från förra veckans bus)

På MC fronten var det en relativt lugn kväll, några tvåhjulingar hade dock hittat dit och vågade sig på att testa både maskin och hoj. Detta leddes som vanligt  av NRS som ger bra tips och hjälp vad gäller banåka. Som alltid när det gäller banåka, bilar eller MC, kan allt inträffa och ibland infinner sig oturen som det tyvärr gjorde för en herre. Lyckligtvis klarade han sig helskinnad tack vare all skyddsutrustning som han bar. Vi håller tummarna för att allt fortsatte bra och att hojen och han syns på väg och bana inom en snar framtid.

Foto: Christer Hägglund
Foto: Robert Strandberg

Dock kan man säga att den sedan 1983 Härnösandsfödda MC klubben Albatross kom med ett gäng härliga hojar. Dom brukar själva ha Onsdagsträffar där dom besöker lokala utflyktsmål. Som Henrik Skyttberg, en känd medlem och profil sa;
– ”Det är alltid kul att komma hit och träffa likasinnade och kika på banåkningen. Ett familjevarv med Harleyn kändes som en kul grej och man lär sig ju att det går att köra soffa med knäskrap också”. I framtiden kanske vi får se några fler Albatrosser skrapa knäna på banans alla kurvor. 

Vi snubblar vidare och attackerar banbilssegmentet och där fick vi se två stycken nya bilar men inte så nya förare ta sig an Mittsverigebanan. Bo Grelsson, en kändis på Bus1 kom med ett blånytt åk, nämligen en ny Honda Civic type R, en högvarvig kärra som med sin berömda v-tech turbomotor spottar ut enorma 320hk och 400Nm och ljudet kan liknas med en argsint Singersymaskin. Nu är det bara att nöta på och köra in bilen Bo!

Foto: Vincent Berglund

En annan Kille som vi har lärt känt är Lennart Brandström som vars Opel GT hettade till på ett tidigare Bus, han kom nu med en annan kärra, nämligen en Hyundai med över 300 ystra hästar gnäggandes under huven. Dessa gjorde sitt allra bästa för att öka däckskontot för Lennart. Väl mött igen.

Foto: Roger Modigh

Det fanns även en hel del andra banbilar som testade både förare och bana den här kvällen, vi fick se allt från Ban/rally-Peugeot till wankelmotor Mazda i form av RX8. Även Robban Jonsson kom o brände några varv i sin Mustang, kanske vi får lite fler detaljer om den framöver. Skoj att se den stora bredden och variationen på fordon.

I onsdags fick vi tillfälle att köra det efterlängtade familjevarvet som vart väldigt uppskattat, i mån av tid så kommer vi att köra det så att så många som möjligt ska få känna av och lära sig banans sträckning under ordnade former, det vill säga i låg fart och ingen lek och omkörningar, kön leds och avslutas med Bus1:s fordon.

Något som alla mindre vuxna alltid längtar efter är godisregnet som vi kör med lite då och då, detta medför en mindre hysteri likt när Mora träsk äntrar scenen, detta välkomnar vi. Det kommer även finnas fiskdamm om man ytterligare vill öka energin hos alla redan glada barn. 

Vi tackar så klart alla sponsorer, funktionärer andra inblandade samt allra mest dom det bygger på, förare och publik.

Nu laddar vi om och siktar på det kommande Bus1, vi har beställt fint väder och i skrivandets stund ser det ut att slå in. Kom ut och käka en burgare, surra runt, glo på en massa fina fordon och må gott.

Foto: Robert Strandberg
Foto: Robert Strandberg
Foto: Bo Ulander
Foto: Bo Ulander
Foto: Christer Hägglund

Väl mött nästa gång!
/Mattias, Bus1